MYDŁO BOBASEK

Nowy produkt

Mydło BOBASEK to pierwszy i najważniejszy produkt naszej mydlarni. Powstało z myślą o najbardziej  delikatnej i wrażliwej skórze.

Więcej szczegółów

72 Przedmioty

PLN 22.50 brutto

Więcej informacji

Mydło Bobasek to nasze najpopularniejsze mydło. Nie każdy jednak wie, że jego recepturę przygotowałyśmy jeszcze przed założeniem Mydlarni Szuru-Buru, dla swoich dzieci, których wymagająca skóra za nic nie chciała współpracować z drogeryjnymi kosmetykami. 

Nikogo nie zdziwi, że dla własnych dzieci wybrałyśmy tylko to, co absolutnie najlepsze, najdelikatniejsze i najbardziej pewne - zwłaszcza że borykałysmy się z problemami skóry atopowej, alergicznej, a przy tym ultradelikatnej.  

Tak oto powstał  mydlany Bobasek - najdelikatniejsze z delikatnych, głęboko nawilżające, niepodrażniające skóry, a przy tym doskonale chroniące jej płaszcz lipidowy.  Oliwa z oliwek doskonale nawilża, olej kokosowy odżywia i chroni, a masło shea natłuszcza i chroni przed przesuszeniem i podrażnieniami. Cenny dodatek lanoliny dodatkowo wzmacnia efekt ochrony. 

Bez konserwantów, dodatków zapachowych, barwników. Zawiera tylko sprawdzone, delikatne i odżywcze oleje, odpowiednie do pielęgnacji skóry dziecięcej, wrażliwej i alergicznej. Świetnie sprawdzi się oczywiście także do pielęgnacji wymagającej skóry osób zupełnie dorosłych! 

SKŁAD:

oliwa z oliwek, olej kokosowy, masło shea, lanolina, olej rycynowy

INCI:

Olea Europea Oil, Cocos Nucifera Oil, Butyrospermum Parkii Butter, Lanolin, Ricinnus Communis Seed Oil 

KTO NAJWIĘCEJ SKORZYSTA:

dzieci (odpowiedni do pielęgnacji skóry od pierwszych dni życia) oraz dorośli o wyjątkowo wrażliwej skórze, wymagającej bardzo delikatnego traktowania, osoby o skłonności do atopowego zapalenia skóry, zmian alergicznych, łuszczycy

ZAPACH: mydło bezzapachowe

O SKŁADNIKACH:

OLIWA Z OLIWEK to składnik, bez którego trudno wyobrazić sobie naturalne kosmetyki. Ze względu na wszechstronnie korzystne działanie dla wszystkich typów skóry jest bardzo dobrym składnikiem bazowym dla produktów kosmetycznych, z czego nie wahamy się korzystać. Bogata w witaminy (między innymi A, E i F) i minerały, zawiera działający korzystnie na skórę nienasycony kwas oleinowy. Używamy oliwy z oliwek w kosmetykach do ciała, twarzy, włosów i paznokci. Oliwa rozgrzewa i poprawia ukrwienie, nadaje się więc do masażu. Zawarte w niej związki fenolowe działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. I na tym nie koniec, bo także wygładza, regeneruje i działa przeciwzmarszczkowo. 

Jest składnikiem polecanym zarówno dla dzieci, jak i dla osób z cerą dojrzałą, dla osób z problemami z atopowym zapaleniem skóry, o skórze zniszczonej i popękanej, wymagającej wygładzenia.

OLEJ KOKOSOWY - od razu przychodzi na myśl słodki aromat kokosa. W temperaturze pokojowej ma postać stałą, ale zaaplikowany na skórę zmienia się w przejrzysty olej, który jest w stanie głęboko nawilżyć i wygładzić skórę. Lubimy go bardzo za to, że to wszechstronny kosmetyk, który potrafi świetnie się przysłużyć nawet najbardziej wymagającej cerze. Bogaty w nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, bardzo skutecznie nawilża i natłuszcza skórę, dlatego szczególnie polecamy go tym, którzy mają cerę przesuszoną i szorstką. Zawartość witaminy E i naturalnych przeciwutleniaczy zapewni najwyższej jakości pielęgnację skórze dojrzałej, tam gdzie problemem są głębokie zmarszczki. Dodatkowo, dzięki działaniu kwasu linolowego, wspomoże proces odmładzania i przyspieszy odnowę komórkową. Kwas laurynowy jest tym składnikiem oleju kokosowego, który odpowiada za jego działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Z tego powodu, choć jest to olej ciężki, można go używać punktowo w miejscach podrażnień i wyprysków. Olej kokosowy wzmacnia wspaniale barierę lipidową, działa antyseptycznie i przeciwalergicznie. Działa jak naturalny filtr UV. Dla skóry przesuszonej, podrażnionej, z oznakami starzenia. Odpowiedni do skóry alergicznej, borykającej się z atopowym zapaleniem skóry i łuszczycą, a także do pielęgnacji delikatnej skóry dzieci. 



MASŁO SHEA trafiło do nas z sawann Ghany. Ma postać jasnobeżowego masła o orzechowo-roślinnym zapachu. Jest wspaniałym, uniwersalnym kosmetykiem, który doskonale pielęgnuje każdy rodzaj skóry. Głęboko nawilża i natłuszcza. Dzięki zawartości witamin A i E świetnie sprawdza się przy pielęgnacji skóry dojrzałej, wysuszonej, ze zmarszczkami. Jest cięższym olejem, pozostawia na skórze delikatną tłustą warstwę, która zapobiega utracie wody i stanowi dodatkową barierę ochronną dla skóry. Masło shea jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych - zawiera kwasy stearynowy, oleinowy i linolowy. 

Zawiera także fitosterole, które stymulują produkcję kolagenu, dzięki czemu skóra staje się jędrniejsza i bardziej spójna. Fitosterole działają też przeciwzapalnie i koją podrażnienia i zaczerwienienia. Masło shea jest wyjątkowo delikatne, nadaje się do pielęgnacji skóry wrażliwej, skłonnej do alergii, do delikatnych okolic oczu. Nie uczula. 

Dla każdego rodzaju skóry, zwłaszcza tej przesuszonej, podrażnionej, zaczerwienionej, z oznakami starzenia. Odpowiedni dla dzieci, dla osób z atopowym zapaleniem skóry i łuszczycą. 

LANOLINA to środek do zadań specjalnych. W naszych kosmetykach używamy czystej, naturalnej lanoliny, bez żadnych dodatków. Lanolina ze względu na podobny skład do warstwy lipidowej skóry wyjątkowo głęboko nawilża ją i natłuszcza. Zostawia także tłustą warstwę na powierzchni, chroniąc przed wysuszeniem. Lanolina bardzo dobrze wygładza skórę, świetnie sprawdza się przy podrażnieniach. Jest produktem pochodzenia zwierzęcego (powstaje w procesie przetwarzania wełny owiec). 

Dla skóry bardzo podrażnionej, narażonej na uszkodzenia, wysuszonej. Skuteczna w pielęgnacji skóry borykającej się z atopowym zapaleniem skóry i łuszczycą. 

OLEJ RYCYNOWY jest tłoczony z nasion rącznika pospolitego. Używały go powszechnie nasze babcie, ale zdecydowanie jego działanie się nie zdezaktualizowało! Używamy go często jako składnika kosmetyków, bo jest bardzo wartościowy i dobrze współgra z innymi składnikami.  Wpływa świetnie na wygląd skóry, włosów i paznokci. W 80% składa się z kwasu rycynolowego, który blokuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Jest też silnym przeciwutleniaczem, świetnie sprawdzi się więc do pielęgnacji cery dojrzałej, zwłaszcza że jest też bogaty w witaminę E. Można go stosować na blizny i rozstępy, nawet parę kropli jest w stanie poprawić wygląd przesuszonej i zrogowaciałej skóry na łokciach i stopach. 

Dla osób o skórze suchej, zniszczonej, dojrzałej, polecany też do pielęgnacji włosów i paznokci. 



WAGA: 120g +/-10g

WAŻNE INFORMACJE:

Nasze mydło wykonujemy ręcznie, metodą “na zimno”. Z tego powodu w ramach jednej partii kostki mydeł mogą się od siebie nieznacznie różnić i nie zawsze wyglądają dokładnie jak na zdjęciu. Możecie na nas liczyć - dokładamy wszelkich starań, by wyglądały zawsze jak najlepiej! Po wyjęciu mydła z drewnianej formy kroimy je ręcznie nożem i odstawiamy, aby dojrzały przez kolejne 8-10 tygodni, zanim będą gotowe do użycia. Tworzymy niewielkie partie mydła, by nasi klienci mieli pewność, że zawsze otrzymają możliwie najbardziej świeży produkt o jak najdłuższym terminie przydatności. 

Używamy zawsze najwyższej jakości olejów i maseł, nie używamy sztucznych barwników, konserwantów ani zapachów. Zapach naszych mydeł pochodzi jedynie w wyniku połączenia olejów i maseł, czasami z dodatkiem olejków eterycznych (zawsze zaznaczamy to w składzie produktu). Olejki eteryczne poza zapachem mają też inne właściwości: antybakteryjne, antyseptyczne, pobudzające, poprawiające krążenie krwi, czasami działają też relaksująco lub odprężająco, więc oczywiście korzystamy z tego wtedy, gdy poprawia to działanie produktu.   

Należy pamiętać, że pomiędzy użyciami mydło należy przechowywać miejscu pozbawionym wody - w mydelniczce z otworkiem lub na sitku.

DATA WAŻNOŚCI: 2 lata od daty produkcji podanej na opakowaniu.