MYDŁO DO WŁOSÓW Zobacz większe

MYDŁO DO WŁOSÓW

Nowy produkt

97 Przedmioty

PLN 22.50 brutto

Więcej informacji

Ta lekko zielona kostka o delikatnie ziołowym zapachu to nasza najnowsza propozycja, jeśli chodzi o pielęgnację włosów. 

Mydło świetnie się pieni, bardzo dobrze oczyszcza włosy, ale ich nie wysusza. Frakcja olejowa mydła została zaprojektowana jak na Szuru-Buru przystało - doskonałe oleje w idealnych proporcjach, ziołowy dodatek w postaci odwaru z mydlnicy i… nic więcej! Nie ma dodatkowych barwników, konserwantów, dodatków zapachowych, dzięki czemu mydło jest bardzo delikatne i doskonale tolerowane przez każdy rodzaj skóry.  Pod względem pielęgnacyjnym skupiłyśmy się przede wszystkim na zadbaniu o delikatną skórę głowy - bo to od jej kondycji zależy kondycja naszych włosów. 

Mydlnica lekarska jest ziołem tradycyjnie używanym do pielęgnacji włosów “od zawsze”. Zawiera saponiny, dzięki czemu mydło przyjemnie się pieni i dobrze oczyszcza skórę głowy i włosy. Pomoże pozbyć się łuszczącego się naskórka - dobrze też zapobiega nawrotom łupieżu, działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybicznie. 

Olej laurowy, który odpowiada za kolor i delikatny zapach naszego mydła - jest znany niektórym jako składnik jednego z najbardziej znanych mydeł świata, mydła Aleppo. Działa na skórę głowy tonizująco, oczyszczająco, ale też odkażająco, jest świetnym sprzymierzeńcem w walce z łuszczącą się, swędzącą skórą głowy, doskonale reguluje też poziom wydzielania sebum. 

Masło murumuru to z kolei roślinny odpowiednik lanoliny - działa podobnie pielęgnacyjnie ja olej kokosowy, bazowy olej Mydła do Włosów, ale jeszcze lepiej regeneruje podrażnioną skórę. 

Wszystkie razem składają się na całość - małą, wydajną kostkę, która z powodzeniem zadba o Wasze włosy! 

SKŁAD:

olej kokosowy, olej palmowy ekologiczny, olej laurowy, oliwa z oliwek, olej rycynowy, masło murumuru, odwar z mydlnicy

INCI:

Cocos Nucifera Oil, Elaesis Guinensis Oil, Laurus Nobilis Fruit Oil, Olea Europaea Oil, Riccinus Communis Seed Oil, Astrocaryum Murumuru Seed Butter, Saponaria Officinalis, Aqua

KTO NAJWIĘCEJ SKORZYSTA:

 odpowiedni dla każdego rodzaju włosów, ale szczególnie korzystny do pielęgnacji skóry głowy z problemami z łupieżem, wymagającej wyregulowania produkcji sebum, z podrażnieniami - szampon działa też pielęgnująco na włosy. 

ZAPACH: delikatny ziołowy

O SKŁADNIKACH:

OLEJ KOKOSOWY - od razu przychodzi na myśl słodki aromat kokosa. W temperaturze pokojowej ma postać stałą, ale zaaplikowany na skórę zmienia się w przejrzysty olej, który jest w stanie głęboko nawilżyć i wygładzić skórę. Lubimy go bardzo za to, że to wszechstronny kosmetyk, który potrafi świetnie się przysłużyć nawet najbardziej wymagającej cerze. Bogaty w nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, bardzo skutecznie nawilża i natłuszcza skórę, dlatego szczególnie polecamy go tym, którzy mają cerę przesuszoną i szorstką. Zawartość witaminy E i naturalnych przeciwutleniaczy zapewni najwyższej jakości pielęgnację skórze dojrzałej, tam gdzie problemem są głębokie zmarszczki. Dodatkowo, dzięki działaniu kwasu linolowego, wspomoże proces odmładzania i przyspieszy odnowę komórkową. Kwas laurynowy jest tym składnikiem oleju kokosowego, który odpowiada za jego działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Z tego powodu, choć jest to olej ciężki, można go używać punktowo w miejscach podrażnień i wyprysków. Olej kokosowy wzmacnia wspaniale barierę lipidową, działa antyseptycznie i przeciwalergicznie. Działa jak naturalny filtr UV. Dla skóry przesuszonej, podrażnionej, z oznakami starzenia. Odpowiedni do skóry alergicznej, borykającej się z atopowym zapaleniem skóry i łuszczycą, a także do pielęgnacji delikatnej skóry dzieci. 



OLEJ PALMOWY Z UPRAW EKOLOGICZNYCH wytwarzany jest z olejowca gwinejskiego. W naszych kosmetykach korzystamy z oleju ekologicznego, pochodzącego ze zrównoważonych upraw. Doskonale nawilża i natłuszcza skórę, wygładza drobne zmarszczki. Działa kojąco na skórę podrażnioną. Olej ten jest bogaty w witaminę A i E, zawiera koenzymy Q10. Działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo. 

Dla skóry przesuszonej, pękającej, zniszczonej, wymagającej intensywnej regeneracji. 

OLEJ LAUROWY, czyli inaczej olej wawrzynowy, ma jasnozielony kolor oraz intensywny, ziołowy zapach. Jest sprzymierzeńcem każdego, kogo zmartwieniem jest skóra trądzikowa. Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Imponujące, prawda? Do tego dobrze nawilża, a dzięki chlorofilowi, który barwi go na zielono, pobudza regenerację skóry, przyspiesza gojenie i zabliźnianie się ran. Jest bogaty w związki z grup terpenów oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Przysłuży się w pielęgnacji włosów (wzmacnia cebulki i zapobiega wypadaniu włosów) oraz dłoni, szczególnie łatwo łamiących się paznokci.

Dla skóry trądzikowej, przetłuszczającej się, ze skłonnością do nadkażeń, wspomagająco  przy łuszczycy.

OLIWA Z OLIWEK to składnik, bez którego trudno wyobrazić sobie naturalne kosmetyki. Ze względu na wszechstronnie korzystne działanie dla wszystkich typów skóry jest bardzo dobrym składnikiem bazowym dla produktów kosmetycznych, z czego nie wahamy się korzystać. Bogata w witaminy (między innymi A, E i F) i minerały, zawiera działający korzystnie na skórę nienasycony kwas oleinowy. Używamy oliwy z oliwek w kosmetykach do ciała, twarzy, włosów i paznokci. Oliwa rozgrzewa i poprawia ukrwienie, nadaje się więc do masażu. Zawarte w niej związki fenolowe działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. I na tym nie koniec, bo także wygładza, regeneruje i działa przeciwzmarszczkowo. 

Jest składnikiem polecanym zarówno dla dzieci, jak i dla osób z cerą dojrzałą, dla osób z problemami z atopowym zapaleniem skóry, o skórze zniszczonej i popękanej, wymagającej wygładzenia.

OLEJ RYCYNOWY jest tłoczony z nasion rącznika pospolitego. Używały go powszechnie nasze babcie, ale zdecydowanie jego działanie się nie zdezaktualizowało! Używamy go często jako składnika kosmetyków, bo jest bardzo wartościowy i dobrze współgra z innymi składnikami.  Wpływa świetnie na wygląd skóry, włosów i paznokci. W 80% składa się z kwasu rycynolowego, który blokuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Jest też silnym przeciwutleniaczem, świetnie sprawdzi się więc do pielęgnacji cery dojrzałej, zwłaszcza że jest też bogaty w witaminę E. Można go stosować na blizny i rozstępy, nawet parę kropli jest w stanie poprawić wygląd przesuszonej i zrogowaciałej skóry na łokciach i stopach. 

Dla osób o skórze suchej, zniszczonej, dojrzałej, polecany też do pielęgnacji włosów i paznokci. 

AMAZOŃSKIE MASŁO MURUMURU. Czy słyszeliście już o roślinnej lanolinie? Tak właśnie nazywane jest masło murumuru ze względu na swoje intensywnie nawilżające i zmiękczające działanie. W temperaturze pokojowej ma postać stałą, ale w kontakcie z ciepłą skórą zmienia się w olej o subtelnym ziołowym zapachu. Masło murumuru to tropikalny opatrunek na skórę wysuszoną, starzejącą się, ze skłonnością do zmarszczek. Ze względu na zawartość kwasu laurynowego działa antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przyspiesza gojenie. Z tego powodu dobrze dba także o skórę trądzikową, zwłaszcza że jest to olej lekki, szybko się wchłaniający i nie zatykający porów.

Jest bogaty w witaminy A i C pozostawia skórę odmłodzoną, zregenerowaną i rozświetloną. Działa także przeciwalergicznie, łagodzi podrażnienia, a nawet niewielkie obtarcia. Świetnie sprawdza się do nawilżenia spierzniętych ust, a także zniszczonych włosów. 

Dla skóry przesuszonej, dojrzałej, z pojawiającymi się zmarszczkami. Skutecznie pielęgnuje skórę borykającą się  z łuszczycą, atopowym zapaleniem skóry oraz trądzikiem.

ODWAR Z MYDLNICY LEKARSKIEJ powstaje z kłącza i korzeni tej niepozornej rośliny z rodziny goździkowatych. Zawiera sole mineralne, działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo i przeciwgrzybicznie. Przede wszystkim jest jednak bogaty w saponiny - mydlące substancje - i z tego powodu skutecznie oczyszcza skórę głowy. Świetnie sprawdza się przy leczeniu łupieżu i do pielęgnacji skóry z nadmiernym łojotokiem.  




WAGA: 130g +/-10g

WAŻNE INFORMACJE:

Nasze mydło wykonujemy ręcznie, metodą “na zimno”. Z tego powodu w ramach jednej partii kostki mydeł mogą się od siebie nieznacznie różnić i nie zawsze wyglądają dokładnie jak na zdjęciu. Możecie na nas liczyć - dokładamy wszelkich starań, by wyglądały zawsze jak najlepiej! Po wyjęciu mydła z drewnianej formy kroimy je ręcznie nożem i odstawiamy, aby dojrzały przez kolejne 8-10 tygodni, zanim będą gotowe do użycia. Tworzymy niewielkie partie mydła, by nasi klienci mieli pewność, że zawsze otrzymają możliwie najbardziej świeży produkt o jak najdłuższym terminie przydatności. 

Używamy zawsze najwyższej jakości olei i maseł, nie używamy sztucznych barwników, konserwantów ani zapachów. Zapach naszych mydeł pochodzi jedynie w wyniku połączenia olejów i maseł, czasami z dodatkiem olejków eterycznych (zawsze zaznaczamy to w składzie produktu). Olejki eteryczne poza zapachem mają też inne właściwości: antybakteryjne, antyseptyczne, pobudzające, poprawiające krążenie krwi, czasami działają też relaksująco lub odprężająco, więc oczywiście korzystamy z tego wtedy, gdy poprawia to działanie produktu.   

Należy pamiętać, że pomiędzy użyciami mydło należy przechowywać miejscu pozbawionym wody - w mydelniczce z otworkiem lub na sitku.

DATA WAŻNOŚCI: 2 lata od daty produkcji podanej na opakowaniu.